Beeldhouwlessen

 

“Ik heb altijd al eens willen beeldhouwen ….”

 

Zou je een keer iets willen maken? Bijvoorbeeld een beeld in speksteen; dat is technisch niet moeilijk. In mijn atelier hoor ik mensen zeggen dat ze ook wel eens een beeld zouden willen maken maar dat ze dat toch niet kunnen. Ik vraag dan altijd even door: “zou je het misschien wíllen, maar denk je dat het te moeilijk is” ? Het antwoord is meestal “ja”. Als we dan even doorpraten blijkt dat ze opzien tegen het technische gedeelte, of ze denken dat ze niet weten hoe ze een ontwerp moeten maken.

Op dit punt wordt het voor mij spannend:

 

Hoe kan ik verbinding maken zodat ijle gedachten vorm kunnen krijgen in een beeld? Want dat is mijn specialiteit en mijn grote passie: de ijle signalen van creativiteit die zich willen uiten vormgeven in de buitenwereld. En ik doe dat graag met beelden. Dan gaan we bijvoorbeeld eens kijken naar mijn verzameling stenen en terwijl we erlangs lopen zegt iemand spontaan: “ o, maar die steen spreekt me aan”.

Die nemen we dus.

En dan gaan we voorzichtig kijken welke techniek bij jou past. Heb je nog nooit iets gedaan in het beeldhouwen, dan kan het fijn zijn om met een speksteen te beginnen. Gewoon lekker raspen en vijlen en kijken welke vorm als vanzelf onder je handen ontstaat. Ben je eigenlijk gefascineerd door menselijke portretten? Iemand boetseren uit je familie? Ook dat is goed te doen als beginner. Ik help je met een opzet en heb allerlei oefeningen waarmee je stap voor stap een hoofd “onder de knie” krijgt .

Wil je een uitdaging, want je bent al jaren aan het beeldhouwen?

 

Ik word helemaal blij als ik je mag begeleiden tot grote prestaties. Je wilt misschien iets maken en hebt iemand nodig om mee te sparren over je plan. Graag, kom langs en ik kijk wat ik voor je mag betekenen. Wil je een schets uitvergroten en weet je niet welke materialen hiervoor het meest geschikt zijn? Ik heb een uitgebreide materiaalkennis en we kunnen samen een mooie oplossing bedenken. Wil je graag eens groot in marmer hakken? Ook daar heb ik ruimte voor, naast het atelier aan de rand van het bos kun je heerlijk vrij staan werken.

Wanneer kun je lessen volgen?

 

  • vrijdagmorgen 9.30 – 12.30
  • vrijdagmiddag 13.30 – 16.30

Al deze lessen zijn doorlopende groepen. Je kunt op ieder moment in het jaar instappen. Beginners en gevorderden zitten gemengd in de groepen. Ik begeleid iedereen individueel, in dezelfde les kunnen mensen zijn die boetseren als mensen die in steen werken. Je mag zelf weten hoe vaak je komt met je strippenkaart: 1 x per week, 3 x per week of je komt een keer een maand niet. Dit kun je zelf allemaal online reserveren. Aan jou de keus.

Kennismakings-aanbieding 4 lessen voor € 120

Deze kennismakings-aanbieding is geldig vanaf de eerste les en dan 12 weken

Ik wil gebruik maken van het kennismakingsaanbod!

Speksteen

Beeldhouwen in speksteen: een steen kiezen en je laten leiden door de vorm die je er al in herkent. Gemiddeld genomen kun je in vijf lessen een beeld maken.

Hout

Beeldhouwen in hout: mooi begin: loop het bos in wat grenst aan het atelier en zoek een stuk hout uit wat bij je past. De techniek is goed te doen ook voor beginners. Het leuke is dat je op een laagdrempelige manier groot kunt werken als je daar zin in hebt.

Portretboetseren

Wil je leren hoe de basisprincipes zijn bij het maken van een portret? Hier kun je mee beginnen in de vorm van een kleiportret. We kunnen een aantal oefeningen doen die je helpen om de schedelvorm en oogkassen beter te begrijpen. Je kunt ook foto’s meenemen van iemand die je wilt maken. Er kan een model komen om te poseren.

Marmer

Het hakken in marmer heeft voor veel mensen een bijna magische klank. Dit is echt niet moeilijker dan in speksteen raspen. Marmer is bij uitstek hét beeldhouwmateriaal omdat het zo gewillig is. Toegegeven, ik ga je eerst wat leren over het kappen in steen, maar er is ook wat techniek nodig bij speksteen of in hout. De moeilijkheidsgraad is ongeveer hetzelfde. Heb je eenmaal ‘de slag te pakken’ dan zijn mensen vaak niet meer te stuiten. Ze weten heel goed wat ze willen….. Ik mag je dan helpen met het uitvoeren van je beeld, heerlijk, lekker buiten. We hakken altijd buiten in verband met stof en lawaai.

Boetseren

Klei is mijn favoriete materiaal om mij snel in te kunnen uitdrukken. Dit prachtige materiaal wil ik jou ook graag aanreiken zodat je je thuis gaat voelen in het ruimtelijk noteren van je ideeën. Je kunt klei gebruiken om een ontwerp te maken wat je later gaat uitvergroten in steen of hout. Je kunt ook klei als eindmateriaal gebruiken, ik heb een oven dus alles kan gebakken worden.

Uitvergroten van een ontwerp

Heb je al een klein beeld gemaakt en zou je dit eens willen uitvergroten, dan leer ik je in stappen hoe je dit aan kunt pakken. Het is een kwestie van zorgvuldig kijken en een beetje meten, dan wordt je beeld een stuk groter. Ook besteden we aandacht aan de effecten van het uitvergroten van je beeld.

Sokkel maken

Een sokkel maken die past bij je beeld Dit onderdeel is eigenlijk best een lastig deel bij het maken van een beeld en wordt nogal eens onderschat. Dat wil niet zeggen dat je dit niet kunt leren. Ik kan hier een speciale les aan wijden binnen het lesaanbod. Je mag dit ook binnen de doorlopende groep doen.

Modelboetseren

Modelboetseren mijn grote passie om aan jou te leren. Mensen zijn zo aantrekkelijk om te beeldhouwen, in de beeldende kunst doen we dat al eeuwen. Het blijft boeien. Ik leer je graag een aantal basisprincipes waarmee je de ogenschijnlijk onoverzichtelijke chaos van armen en benen kunt ordenen. Dan zul je zien dat je beeld ‘klopt ‘ en dat het ‘leeft’.

Sparren over materialen

Heb je een idee en je weet niet hoe je dit aan wilt pakken? Met mijn uitgebreide materialenkennis kan ik je misschien op weg helpen.

In de webshop kun je met iDEAL je beeldhouwlessen aanschaffen. Daarna stuur ik je een bevestigingsmail. Daarmee kun je inloggen op de beeldhouwagenda en zelf je lessen inplannen.